Tipurile de valori si factorii care influenteaza valoarea

Valoarea de piata – suma estimata p/u care un activ ar putea fi schimbat la data evaluarii intre cumparator hotarit sa cumpere si un vinzator hotarit sa vinda intr-o tranzactie libera dupa un marketing adecvat, in care fiecare a actionat in cunostinta de cauza si fara constringere.

Valoarea de investitie – valoarea proprietatii p/u un anumit investitor, p/u o categorie de investitori sau p/u obiecte de investitie identificate. Valoarea de investitie se calculeaza prin actualizarea fluxului de venit anticipat de investitor din proprietatea evaluata.

Valoarea de utilizarea – se refera la valoarea cu care un anumit activ sau parte din # contribuie la valoarea afacerii din care face parte fara a se avea in vedere cea mai buna utilizare sau suma care s-ar obtine prin vinzarea acestora.

Valoarea de lichidare(vinzare fortata) – reprezinta suma ce poate fi obtinuta in mod rezonabil din vinzarea unei proprietati intr-un interval de timp prea mic p/u a indeplini conditiile din definitia valorii.

Valoarea p/u garantii bancare – include valoarea ipotecii etc. – reprezinta suma activului sau # utilizate p/u a garanta rambursarea creditului bancar.

Valoarea de asigurare – reprezinta valoarea unei proprietati ce face obiectul unui contract de asigurare.

Valoarea de impozitare – se bazeaza in general pe definitia si acceptiunea data in legislatia fiscala referitoare la taxele p/u proprietati.

Valoarea de recuperare – reprezinta valoarea unei proprietati vinduta, p/u materiale recuperabile si nu p/u utilizarea in continuare.

Valoarea speciala – reprezinta acel surplus de valoare, care poate fi aplicabil, mai degraba, unui anumit porprietar, unui potential cumparator sau utilizator al proprietatii, decit pietii in general.

Valoarea de inlocuire – reprezinta valoarea intreprinderii rezultata din suma preturilor de cumparare de pe pietile de ocazie a activelor #rii, asa cum se prezinta ele in privinta uzurii si a conditiilor de utilizare.

Valoarea de randament – valoarea # obtinuta ca suma actualizata a Cash Flow estimate pe toata durata de viata economica a #rii.

Valoarea mixta – reprezinta valoarea # bazata pe volumul de piata a activelor corporale plus valoarea necontabilizata a activelor necorporale.

Valoarea bursiera – reprezinta valoarea #rii obtinuta ca rezultat al produsului dintre profitul pe o actiune si coeficientul de capitalizare bursiera.

Factorii ce influenteaza asupra valorii:

I. Macroeconomici:

· Inflatia;

· Cursul valutar;

· Raprotul D-S;

· Pliticile si strategiile economice;

· Normativele ramurale etc.

II. Microeconomici:

§ Profitul generat de #;

§ Riscul afacerii;

§ Perioada de timp dintre momentul procurarii si capatarii profitului;

§ Nivelul de control asupra afacerii;

§ Lichiditatea #rii etc.

No comments:

Post a Comment