Sistemul informational

In procesul evaluarii este necesara examinarea unui masiv informational complex care poate fi devizat vizavi de # evaluata in informatie externa si inf interna sau macro si micro.

In cadrul analizei macroec se examineaza nivelul inflatiei, riscul dezvoltarii ec, modificarea ratei dobinzii, fluctuatia cursului valutar, nivelul stabilitatii politice. Acesti factori cuprind un nivel de risc potential, adica in dependenta de modificarea lor #rea in conditii similare fie ca va capata profituri fie va suporta pierderi.

Riscul inflationist – repr riscul modificarii ritmului neprognozabil al cresterii preturilor. In procesul evaluarii el are o influenta considerabila asupra rezultatelor economico-financiare.

Riscul legat de modificarea ritmului dezvoltarii economice – este determinat de ciclicitatea dezvoltarii economice a tarii in general, astfel in procesul evaluarii se vor lua in consideratie prognozele de dezvoltare a regiunii si a ramurii concrete.

Risc legat de modificarea ratei dobinzii. Rata dobinzii se modifica reactionind la masurile de reglare macroeconomice si poate genera atit stimularea activitatii investitionale cit si micsorarea acesteia.

Risc generat de fluctuatia cursului valutar. Cu toate ca fluctuatia cursului valutar nu reflecta exact modificarea preturilor in tara, practica demonstreaza acceptabilitatea corectarii influentei financiare prin transformarea intr-o valuta forte.

Riscul politic reprezinta amenintarea din partea unor evenimente politice si se determina prin metode expert.

La informatia externa se refera si informatia de la nivelul ramural care include baza legislativ-normativa, pietile de desfacere, conditiile, concurentii.

Baza normativ-legislativa se examineaza din punct de vedere al existentei unor restrictii p/u #re de intrare in ramura respectiva.

Daca exista coeficienti financiari medii pe ramura ei vor fi considerati in procesul evaluarii p/u a determina locul #rii in sistemul ramurii respective si a prognoza corect veniturile viitoare.

Pietile de desfacere – se examineaza D, S si preturile, aceasta info inclusa cu strategia alesa de #re p/u promovarea marfurilor permite a prognoza real volumele de vinzari viitoare.

Concurenta – in procesul evaluarii se va examina tipul pietii si restrictiile impuse producatorilor de marfuri cu utilitate analogica.

Sursele de informatie utilizate in analiza macroeconomica:

Ø Prognozele macroeconomice publicate in presa de specialitate:

Ø Datele BNM;

Ø Legislatia;

Ø Strategiile si conceptiile de dezvoltare ramurala;

Ø Planul de afaceri;

Ø Buletinul informational de ramura;

Ø Presa economica periodica;

Ø Departamentul vamal;

Ø Sectia de marketing a #.

Informatia interna microeconomica curinde retrospectiva #, descrierea strategiilor de marketing a #, caracteristica furnizorilor, capacitatea de productie, muncitorii si personalul de conducere, informatia financiara interna. In acest scop se examineaza bilantul contabil privind rezultatele financiare, raportul privind CF.

No comments:

Post a Comment